Heren 2 – Katastroof: een festival van oude wijsheden

door Herwin B.

Zenneblok Heren 2 tegen Katastroof, op zaterdag 9 december, eindigde in een 3-0 overwinning voor Zenneblok: setstanden waren 25-9, 25-14, 25-15. Trouwens, Katastroof, zijn dat die niet van de tophit ‘met de wijven niks als last’? Een oude wijsheid… 

‘Dat was wellicht een makkie’, denken jullie nu allemaal. Niks is minder waar. Er moest gevochten worden voor elk punt.

Enkel de eerste set ging vrij vlot, waarschijnlijk te wijten aan het feit dat onze tegenstanders nog niet helemaal warm waren en nog moesten wennen aan onze zaal.

‘Het vel van de beer niet verkopen, …’ zegt een oude wijsheid. En zie … de tweede set ging al heel wat moeizamer. Op een bepaald moment stond Zenneblok zelfs 9-8 in het krijt. Katastroof had één van de kleinste spelers als middenspeler opgesteld. ‘Aha’, dacht slimme passeur Sam, ‘dan geef ik de bal zoveel mogelijk, met een mooie curve, aan onze middenman, die zal dan wel makkelijk kunnen scoren’. Jammer genoeg sloeg de middenspeler van Zenneblok de bal telkens weer in het bezoekende blok, zelfs 3 keer in één rally. Het was pas na enkele rotaties, toen deze middenspeler van Zenneblok achterspeler werd, dat Zenneblok de situatie kon keren om deze beurt toch nog te winnen en te leiden met 2 sets tegen 0.

De problemen van de 2e set indachtig, kon een tactische ingreep van de Zenneblok-coach niet uitblijven. ‘Wie niet sterk is, moet slim zijn’, citeerde hij alweer een oude wijsheid. Hij herpositioneerde de falende middenman van set 2, zodat deze nu opposite kon gaan spelen en het duel met de kleinere, maar hoog springende middenman van Katastroof niet meer moest aangaan.  Aangezien opposite geen alledaagse positie is en er toch wel enige ervaring vereist is (men mag bevoorbeeld niet vergeten om klaar te zijn om aan te vallen van achter de driemeterlijn), kwam Zenneblok in het begin van de set alweer in de problemen. Maar uiteindelijk liep alles toch nog goed af. Zoals een oud-trainer van Zenneblok ooit zei: ‘als er een speler een mindere dag heeft, dan moeten de 5 anderen op het veld dubbel zo hard hun best doen om dit te compenseren”. Wat gebeurde !  Een wijsheid zo oud als een koe, maar oooo zo waar.

Geef een reactie